Effect Of Health Education About Snack Foods On Snack Food Preferences In Elementary School Students At SDN Jagir 1/393 Surabaya

Eppy Setiyowati, Selvya Alamsyah

Abstract


Snack food is a type of snack that is very popular with school children and is difficult to separate. School children usually buy snacks without considering their nutritional content. Excessive children's preference for snacks can have a negative impact such as decreased appetite and cause various kinds of diseases due to less hygienic food. The aim of the study was to analyze the effect of health education on snack foods on the preferences (preferences) of snack foods on elementary students at Jagir Elementary School 1/393 Surabaya. Pre-Experimental research design with one group pre-post test design approach. The number of samples is 70 students consisting of grades 4, 5 and 6. Sampling using probability sampling with stratified random sampling technique and using a questionnaire as a measuring instrument. Data were analyzed using Paired T-Test with a significance level of 0.05. The results of the study using Paired T-Test obtained a value of ρ = 0,000 with a significance level of α = 0.05 means ρ <α, then H0 is rejected and H1 is accepted which means that there is an influence of health education on snack foods on snack food preferences elementary school students at SDN Jagir 1/393 Surabaya. The conclusion of this study is that health education has an effect on elementary students on the preference of snack foods. Suggestions, for the school to be taken into consideration in increasing students' knowledge in choosing healthy, safe and nutritious snacks.


Keywords


Health Education, Favorite, Preference, Snack Food

Full Text:

PDF

References


Amalia, Leily, Oktavianus Para Endro, dan M. Rizal M. Damanik. 2012. Preferensi Dan Frekuensi Konsumsi Makanan Jajanan Pada Anak Sekolah Dasar Di Kecamatan Cijeruk,Kabupaten Bogor. Jurnal Gizi dan Pangan, vol. 7(2): 119-126 ISSN: 1978-1059.

Amelia, Kindi, Yuliana, dan Kasmita. 2013. Hubungan Pengetahuan Makanan Dan Kesehatan Dengan Frekuensi Konsumsi Makanan Jajanan Pada Anak Sekolah Dasar Pembangunan Laboratorium Universitas Negeri Padang. Program Studi Pendidikan Kesejahteraan Keluarga Fakultas Teknik Universitas Negeri Padang.

Endro, Para Oktavianus. 2013. Preferensi Dan Frekuensi Konsumsi Makanan Jajanan Digoreng Pada Anak SD Di Kecamatan Cijeruk, Kabupaten Bogor. Departemen Gizi Masyarakat, Fakultas Ekologi Manusia Institut Pertanian Bogor.

Febriani, Kiki, Erlisa Candrawati, Ronasari Mahaji Putri. 2018. Pengaruh Pendidikan Kesehatan Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dalam Pemilihan Jajan Pada Anak Usia Sekolah 7-9 Tahun Desa Ngantru Kecamatan Ngantang Kabupaten Malang. Nursing New, vol. 3(1) 481-491.

Fikawati, Sandra, Ahmad Syafiq, dan Arinda Veratamala. 2017. Gizi Anak dan Remaja. Depok: Rajawali Pers.

Fitriani, P. 2015. Ilmu Gizi Pada Anak. Jakarta: Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Fitriani, Sinta. 2011. Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Hastutik, dan N.Kadek Sri EkaPutri. 2018. Deskripsi Kebiasaan Jajan Pada Anak Sekolah Dasar Negeri 03 Kragilan Mojolaban Sukoharjo. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, vol. 9(2) : 162-167.

Herlina. 2013. Bibliotherapy: Mengatasi Masalah Anak Dan Remaja Melalui Buku. Bandung: Pustaka Cendekia Utama.

Induniasih dan Wahyu Ratna. 2017. Promosi Kesehatan : Pendidikan Kesehatan dalam Keperawatan. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.

Niman, Susanti. 2017. Promosi dan Pendidikan Kesehatan. Jakarta: Trans Info Media.

Nurbiyati, Titik dan Agus Hindarto Wibowo. 2014. Pentingnya Memilih Jajanan Sehat Demi Kesehatan Anak. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, vol. 3(3) : 192-196 ISSN: 2089-3086.

Nursalam. 2017. Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan: Pendekatan Praktis, edisi 4. Jakarta: Salemba Medika.

Nursani, Arina Muthia. 2017. Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Preferensi Sayur pada Siswa-Siswi Kelas 4 dan 5 Madrasah Ibtidaiyah Pembangunan UIN Jakarta. Skripsi. Program Studi Kesehatan Masyarakat FKIK UIN syarif Hidayatullah Jakarta.

Permana, Endah Budi, Sumarni, dan Fatma Zuhrotun Nisa. 2015. Faktor Yang Berhubungan Dengan Preferensi Konsumen Street Food Pada Mahasiswa Universitas Gadjah Mada. Jurnal Gizi Dan Dietetik Indonesia, vol. 3(3) : 131-138.

Purtiantini. 2012. Berbagai Cara Pendidikan Gizi. Jakarta: Bumi Aksara.

Shewfelt, Robert L. 2013. Pengantar Ilmu Pangan. Jakarta: EGC.

Sholehah, Aisyiyatun, Dini Ririn Andrias, dan Siti Rahayu Nadhiroh. 2016. Preferensi (Kesukaan), Pengetahuan Gizi Dan Pengaruh Teman Sebaya Dengan Konsumsi Buah Dan Sayur Pada Remaja. Adi Husada Nursing Journal, vol. 2(2) : 1-6.

Soekidjo, Notoatmodjo. 2012. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Susilo, Rakhmat. 2011. Pendidikan Kesehatan dalam Keperawatan. Yogyakarta: Nuha Medika.

Syarifah. 2010. Kebiasaan Jajan Serta Kontribusi Energi dan Zat Gizi Makanan Jajanan Terhadap Kecukupan Gizi Siswa Sekolah Dasar (Skripsi). Mayor Ilmu Gizi Departemen Gizi Masyarakat. Fakultas Ekologi Manusia. Institusi Pertanian Bogor.

Tiyas, Yanni Trimur Cahyaning. 2009. Preferensi Pangan Anak Sekolah Dasar Di Kota Bogor. Departemen Gizi Masyarakat Fakultas Ekologi Manusia Institut Pertanian Bogor.

Triyanti, Novi. 2011. Perilaku Jajan Anak Usia Sekolah Dasar Kelas 4 dan 5 di SD Banguntapan Bantul Yogyakarta. Naskah Publikasi. Stikes ‘Aisyiyah Yogyakarta.

Wong, L. 2009. Buku Ajar Keperawatan Pediatrik Volume 2. Jakarta: EGC




DOI: http://dx.doi.org/10.21927/jnki.2019.7(3).136-145

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Ners dan Kebidanan Indonesia (JNKI) indexed by:

      

Lisensi Creative Commons

  View My Stats