Konsumsi Junk Food dan Hipertensi pada Lansia di Kecamatan Kasihan, Bantul, Yogyakarta

Rantiningsih Sumarni, Edi Sampurno, Veriani Aprilia

Abstract


The risk of hypertension increases in line with a changes in modern lifestyle. Elderly tends to select food such as junk food with high calories, and fat, but low in fi ber and other nutrients. Junk food contains high amounts of sodium that can increase the volume of blood in the body, so make stronger heart blood pumps and cause the higher blood pressure (hypertension). The purpose of this study was to identify the relationship between junk food consumption and hypertension in elderly in Kasihan sub-district Bantul, Yogyakarta. This was an observational analytic study with cross sectional design. The samples were 100 elderly lives in Kasihan sub-district Bantul, Yogyakarta. The results showed that there was relationship between the consumption of junk food and hypertension. Respondents who suffered from hypertension were 49 (67.1%) who often consumed junk food and 24 respondents (32.9%) who rarely consumed junk food. Respondents who did not undergo hypertension were 9 respondents (33.3%) that often consumed junk food and 18 respondents (66.7%) that rarely consumed junk food. In conclusion, there was a relationship between junk food consumption and hypertension in elderly. Risk of hypertension in respondents who consumed more often junk food were 4.083 times higher than them who rarely consumed junk food.


Keywords


elderly; consumption of junk food; hypertension

Full Text:

PDF

References


Abdullah M. Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi pada Kelompok Usia Lanjut di Kecamatan Pengandaran Kabupaten Kendal [internet]. 2005 [cited 2014 Februari 16]. Available from: http.fkm. undip.ac. id/data/index. php? action= 4&idx=27.

Kuwardhani T. Penatalaksaan Hipertensi Pada Lanjut Usia. Jurnal Penyakit Dalam. 2006;7(2):135-140.

Departemen kesehatan Kesehatan RI. Laporan Hasil Kesehatan Dasar (Riskesdas) Indonesia Tahun 2007. Jakarta: Badan Pengembangan dan Penelitian Kesehatan Depkes RI; 2007.

Dinas Kesehatan Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. Profil Kesehatan Kota Yogyakarta. Pemerintahan Provinsi D.I. Yogyakarta. Yogyakarta; 2008.

Husien S. Junk Food Berkontribusi Terhadap Kinerja Buruk dan Obesitas [internet]. 2012 [cited 2013 Desember 15]. Available from: http: // sumsel tribun news. Com//.

Fatmah. Gizi Lanjut Usia. Jakarta: Penerbit Erlangga; 2010.

Riwidikdo H. Statistika untuk Kesehatan.Yogyakarta: Mitra Cendikia Press; 2008.

Sevilla, Consuelo G,. et al. Research Methods. Quezon City: Rex Printing Company; 2007.

Widyaningrum S. Hubungan Antara Konsumsi Makanan dengan kejadian Hipertensi Pada Lansia di UPT Pelayanan Sosial Lanjut Usia Jember. Kesehatan Masyarakat FKM Universitas Jember. Jember; 2012.

Venny, Zaimah. Gambaran Status Gizi Pasien Hipertensi Lansia Di RSUP H. Adam Malik Medan. Jurnal FK USU. 2013;1(1):1-5.

Joint National Committee. Prevention Detection Evalution and Treament of High Pressure. Maryland: US Departement of Health; 2010.

Ardiansyah M. Medikal Bedah Untuk Mahasiswa. Bangutapan Yogyakarta: Penerbit Diva Press; 2012.

Marice. Hubungan Perilaku Merokok, Konsumsi Makanan dan Aktivitas fisik dengan Penyakit Hipertensi pada Responden Obes Orang Dewasa di Indonesia. Jurnal Maj Kedokteran. 2010;60(9):406-412.

Ida F. Faktor- Faktor yang Mempengaruhi dengan Perilaku Konsumsi Buah dan Sayuran Pada Remaja di Indonesia Tahun 2007. Jakarta: Kesehatan Masyarakat FKIK UIN Syarif Hidayatullah; 2007.

Vendyik FH. Hubungan Aktifitas Fisik Dengan Tekanan Darah Pada Lansia Di Desa Pomahan Kecamatan Pulung Ponorogo. Ponorogo: Fakultas Kedokteran Universitas Muhammadiyah Ponorogo; 2012.

Erlyna, Herny, Ari. Faktor-Faktor Risiko Hipertensi Primer Di Puskemas Tlogo Kulon Kota Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 2012;1(2):315-325.

Arif, Rustono. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia di Pusling Desa Klumpit UPT Puskemas Gribig Kabupaten Kudus. Jurnal Keperawatan Stikes Muhamadiyah Kudus. 2013;4(2):18-34.

Sari, Wulan R. Dangerous Junk Food: Bahaya Makanan Cepat Saji dan Gaya Hidup Sehat. Yogyakarta: O2; 2008.




DOI: http://dx.doi.org/10.21927/jnki.2015.3(2).59-63

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Ners dan Kebidanan Indonesia (JNKI) indexed by:

      

Lisensi Creative Commons

  View My Stats